składniki:
500 g białego sera
140 g cukru pudru
200 g – 250 g masła
1 łyżka ciemnego kakao
36 szt herbatników (mogą być kakaowe)
polewa czekoladowa
opcjonalnie:
aromat waniliowy
wykonanie:
Ser mielimy. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo ser, cały czas miksując. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej opcjonalnie aromat waniliowy. Herbatniki rozkładamy na papierze do pieczenia (3 szt x 6 szt). Wykładamy równomierni na nie masę kakaową, której zostawiamy ok. 3 łyżki. Następnie układamy drugą warstwę herbatników, na które równomiernie rozsmarowujemy białą masę a na środku wykładamy pasek odłożonej masy kakaowej. Całość przy pomocy papieru do pieczenia składamy w trójkąt, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki. Po stężeniu polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy.
Klasyka mojego dzieciństwa…
🙂
dokładnie – smak dzieciństwa, dawno już chatki nie robiłam