korzenne ciasteczka misie i ludki z migdałami

3224


składniki:

250 g mąki
125 g masła
1 jajko
2 łyżki miodu, płynnego
90 g cukru pudru
1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
dodatkowo:
migdały, orzechy, suszona żurawina, suszone morele itp.

wykonanie:
Mąkę, cukier oraz przyprawę umieszczamy na stolnicy. Dodajemy jajko, miód i mieszamy przy pomocy noża. Następnie dodajemy schłodzone masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (delikatnie podsypując mąką). Przy pomocy foremek wykrawamy ciasteczka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdemu misiowi lub ludkowi dajemy do łapek np. po jednym migdale. Pieczemy przez ok. 10 min. w 180 st. C, do zarumienienia. Po upieczeniu przekładamy na kratkę do wystudzenia.

ludek_z_migdalem

ludki_z_migdalami

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here