ciasto miodowe brazylianka

    1584
    [Głosów:7    Średnia:4.9/5]


    składniki na ciasto:

    500 g mąki
    200 g cukru pudru
    100 g masła
    2 jajka
    4 łyżki miodu, płynnego
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki sody

    wykonanie:
    Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (20cmx35cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy każdy placek w 180 st. C przez ok. 15- 20 min.

    składniki na krem:
    250 ml mleka
    100 g cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyża mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    150 g masła, miękkiego

    wykonanie:
    Z mleka, cukru oraz mąki gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładki krem.

    składniki na masę jabłkową:
    1000 g jabłek
    1 galaretka np. o smaku pomarańczowym
    60 ml gorącej wody

    wykonanie:
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do jabłek, mieszamy i zestawiamy z ognia.

    Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy, przykrywamy go drugim ciastem na który wykładamy masę jabłkową i przykrywamy ją ostatnim blatem ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)

    brazylianka

    (Visited 2 718 times)

    2 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here