składniki:
300 g mąki
150 – 170 g cukru
100 g masła, miękkiego
3 jajka
150 g zmielonych migdałów lub orzechów
80 g posiekanych migdałów lub orzechów
50 g suszonych śliwek, drobno posiekanych
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
3 łyżeczki proszku do pieczenia
230 ml mleka
dodatkowo:
2 opakowania okrągłych opłatków (np. Śląskie Oblaty)
lukier
czekolada
wykonanie:
Masło miksujemy, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo jajka i miksujemy. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem mleka. Wymieszane składniki stopniowo naprzemiennie z mlekiem dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Z opłatków wycinamy kółka o średnicy 6 cm (z jednego opłatka wychodzi 4 kółka) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde kółko wykładamy po 1 kopiatej łyżeczce ciasta, formujemy. Pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Po upieczeniu dekorujemy lukrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie. (Wyszło ok. 48 szt.)
Dodatek Oblatów mnie zaintrygował:)