mini corn dogi imprezowa przekąska

10916


składniki:

110 g mąki kukurydzianej
90 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
190 g maślanki
1/2 łyżki oleju
dodatkowo:
ok. 8 parówek
24 szt. wykałaczek
tłuszcz do głębokiego smażenia

wykonanie:
Mąkę kukurydzianą mieszamy z mąką pszenną, cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu miksujemy jajko z maślanką oraz olejem. Suche składniki miksujemy z mokrymi (najlepiej w wąskim, wysokim naczyniu, gdyż łatwiej będzie w nim maczać parówki). Z parówek usuwamy osłonki, przecieramy je ręcznikiem papierowym i dzielimy każdą na 3 równe części. Następnie nabijamy je na wykałaczki i obtaczamy dokładnie w cieście. Wkładamy do gorącego, głębokiego tłuszczu i smażymy na złoty kolor. Podajemy na ciepło np. z ketchupem, musztardą.

corn_dog_mini

2 KOMENTARZE

Skomentuj ktos Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here