nadziane muszle w sosie pomidorowym

    951
    [Głosów:0    Średnia:0/5]

    składniki:
    ok. 15 szt makaronu muszle
    300 g mrożonego szpinaku
    270 g sera feta
    4 – 5 ząbków czosnku
    1 cebula
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 puszka rozdrobnionych pomidorów
    ser żółty, starty
    sól, pieprz
    suszona bazylia

    wykonanie:
    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z 1 łyżką oliwy. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Rozkładamy aby każda leżała osobno. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i chwilkę podsmażamy. Dodajemy szpinak i całość dusimy od czasu do czasu mieszając. Ściągamy z ognia, dodajemy fetę i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy pieprzem. Pomidory mieszamy z 1 łyżką oliwy z oliwek, przeciśniętym przez praskę 1-2 ząbkiem czosnku, doprawiamy bazylią, solą oraz pieprzem. Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego lub dzielimy na dwie części (w przypadku gdy zapiekamy w mniejszym naczyniu). Ugotowane muszle napełniamy farszem szpinakowym, układamy na sosie pomidorowy i całość posypujemy startym żółtym serem. Naczynie przykrywamy i zapiekamy przez ok. 20 min.  w 180 st. C.

    muszle_ze_szpinakiem1

    muszle_ze_szpinakiem2

    muszle_ze_szpinakiem

    (Visited 2 219 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here