czekoladowa babeczka z płynącym środkiem

137
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki:
50 g czekolady, gorzkiej
50 g masła
50 g mąki
50 g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka likieru kawowego

wykonanie:
Masło roztapiamy z czekoladą w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu miksujemy na puszystą masę jajko, żółtko oraz cukier. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, miksujemy. Następnie dodajemy ciepłą roztopioną czekoladę z masłem oraz likier. Miksujemy do połączenia się składników. Kokilki smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanych 3 foremek przelewamy ciasto (3/4 wysokości). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 210st. C przez ok. 8 -10 min. (czas pieczenia zależy od piekarnia, ciasto powinno być podpieczone z wierzchu i po bokach). Po upieczeniu przykładamy talerzyk do kokilki i odwracamy do góry dnem. Usuwamy papier. Oprószamy cukrem pudrem, Podajemy ma ciepło z truskawkami lub lodami.
plynaca_czeko5

(Visited 603 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here