bezy bez jajek

2086

składniki:
ok. 180 ml wody z ciecierzycy (po ciecierzycy w puszce 400 g)
100 – 150 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

wykonanie:
Wodę z ciecierzycy ubijamy na wysokich obrotach tak jak białka, aż otrzymamy sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijamy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Piane przekładamy np. do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne kształty. Beziki pieczemy w 120 st C. przez ok. 60-80 min., od czasu do czasu uchylamy drzwiczki piekarnika. Po upieczeniu studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku (gdy nabiorą wilgoci robią się miękkie i klejące).

bezy_ciecierzyca

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here