składniki:
500 g kaszanki
500 g ziemniaków
100 g kiełbasy lub wędzonego boczku
1 cebula
3 łyżki mleka
2-3 łyżka masła
sól, pieprz, majeranek
wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odsączmy, dodajemy mleko oraz 2 łyżki masła i dusimy na puree przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Cebulę, kiełbasę lub boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie równomiernie wykładamy pokrojoną kaszankę, oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na kaszankę wykładamy podsmażoną cebulę z kiełbasą lub boczkiem a następnie wykładamy warstwę z ziemniaków. Wyrównujemy np. widelcem. Całość odrobinę skrapiamy roztopionym masłem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min.
Amatorsko zajmuję się gotowaniem, ale ten przepis jest fenomenalny. Dzięki wielkie. Rewelacja.