swojska kaszanka gryczana

9840

składniki:kaszanka
2000 g kaszy gryczanej białej
1000 ml krwi wieprzowej
1000 g okrawków mięsnych
2000 g skórek wieprzowych
4 cebule
sól, pieprz czarny i ziołowy
5 liści laurowych
4 ziarenka ziela angielskiego
jelita wieprzowe

wykonanie:
Skórki dokładnie myjemy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę soli, zalewamy wodą i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i smażymy z okrawkami mięsa. Gdy skórki są miękkie wyciągamy je z powstałego rosołu. Kaszę zalewamy 4 l przecedzonego rosołu i gotujemy do chwili, aż kasza wchłonie cały płyn. Usmażone mięso z cebulą oraz skórki mielimy przez maszynkę, łączymy z kaszą, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie do ciepłego farszu dodajemy krew. Na maszynkę z lejkiem do kiełbas, nakładamy czyste i kilka razy przepłukane wodą jelita i napychamy kaszankę. Formujemy pętka. Parzymy w gotowanej, lekko osolonej wodzie ok. 30-35 min., nie gotujemy, aby nie popękała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here