składniki:
1000 g ziemniaków ugotowanych
ok. 300-360 g mąki pszennej (ilość mąki zależy od jakości ziemniaków i wielkości jajek)
2 jajka
2-4 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
dodatkowo:
sól
mąka do podsypanie ciasta jeśli się klei podczas formowania kopytek
wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, solimy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy i dusimy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub przepuszczamy przez maszynkę, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Można użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy olej i sól, zagotowujemy. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i szybko wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na części, formujemy wałki grubości ok. 2cm, obtaczamy w mące, lekko je spłaszczamy i kroimy na ok.3-4 cm kawałki. Wrzucamy partiami na wrzącą wodę, delikatnie mieszamy by nie przywarły do dna. Gotujemy 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Łyżką cedzakową wyjmujemy na talerz. Podajemy np. okraszone masłem, skwareczkami, sosem grzybowym lub wg upodobań.