pleśniak z jabłkami

3578

składniki na cisto:
400 g mąki orkiszowej
150 g cukru
250 g margaryny
5 jajek
1 łyżka kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
800 g – 1000 g jabłek

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy 50 g cukru, żółtka oraz masło i wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną części dzielimy jeszcze dodatkowo na dwie części, do jednej dodajemy kakao, wtłaczamy w ciasto do uzyskania równomiernego koloru. Wszystkie trzy części ciasta schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. 1/2 ciasta jasnego (duża część) wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki (20×35,5cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy na rumiano. Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażone jabłka. Na jabłka ścieramy, na tarce o grubych oczkach jasne ciasto. Na ciasto wykładamy ubite z pozostałym cukrem na sztywno białka. Na wierzch ścieramy ciemne ciasto. Całość pieczemy w 160 st. C przez ok. 45-50 min.

plesniak_z_jablkam3

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here