składniki na pastę:
20 g sproszkowanej kurkumy
100 ml wody
wykonanie:
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy kurkumę i podgrzewamy na małym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia), przez ok. 5 min. (cały czas mieszamy), aż mieszanina zgęstnieje. Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
składniki na złote mleko:
ok. 250 ml ciepłego mleka (pełnotłustego krowiego, koziego z wyłączeniem UHT lub dowolnego roślinnego z wyłączeniem sojowego)
1 łyżeczka pasty kurkumowej
opcjonalnie:
cynamon
imbir
olej kokosowy
pieprz
miód
wykonanie:
Mleko dokładnie mieszamy z pastą z kurkumy, opcjonalnie dosładzamy miodem i doprawiamy przyprawami.
Złote mleko to rozgrzewający napój, którego receptura wywodzi się z medycyny ajurwedyjskiej, m.in. zwalcza infekcje, podnosi odporność, poprawia trawienie, smaruje stawy, ułatwia zasypianie.
A dlaczego nie sojowe?
Jest wiele zalet i przeciw skazań spożywania mleka sojowego. Też się zastanawiałam dlaczego nie, może dlatego, że nasiona soi przeważnie są modyfikowane co za tym idzie takie mleko często spożywane może uczulać, i może negatywnie wpływać na tarczycę co może wiązać się z spowolnieniem metabolizmu i obniżeniem odporności.
Nigdy nie próbowałam połączenia kurkumy z mlekiem 🙂
Dr David Servan-Schreiber twierdzi, ze kurkumin jest najsilniejszym znanym obecnie, naturalnym srodkiem przeciwzapalnym i jest równiez silnym przeciwutleniaczem.