ciasto z ptasim mleczkiem

17623

składniki na biszkopt kakaowy:
25 g mąki orkiszowej
65 g cukru
5 jajek
12 g kakao
2 łyżki wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, żółtka, olej oraz wodę i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożone papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.

składniki na ciasto z bakaliami:
2 łyżki mąki orkiszowej
155 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka kakao
ok. 23 g pokruszonych biszkoptów (4 szt.)
100 g posiekanych orzechów włoskich
40 g rodzynek
80 g suszonych śliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Śliwki siekamy w drobną kostkę i mieszamy z rodzynkami, pokruszonymi biszkoptami oraz mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z solą. Cały czas miksujemy, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Następnie wsypujemy wymieszane pozostałe składniki i przy pomocy szpatułki mieszamy do połączenia się. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 180 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem:
100 g cukru
200 ml mleka
4 żółtka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki mąki orkiszowej
200 g masła
dodatkowo:
ok. 500 – 600 g ptasiego mleczka o smaku waniliowym
2 czerwone galaretki (np. o smaku wiśniowym)
500 ml gorącej wody

wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy kawę oraz mąkę i miksujemy. Mleko zagotowujemy, dodajemy masę żółtkową, dokładnie mieszamy z mlekiem i gotujemy, aż powstanie budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.

wykonanie ciasta:
Na dno blaszki wkładamy ciasto biszkoptowe, rozsmarowujemy 1/2 cz. masy układamy ptasie mleczko (np. w szachownicę zachowując odstępy). Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy ciasto do lodówki, gdy galaretka całkowicie stężeje rozsmarowujemy pozostałą część masy i przykrywamy ciastem z bakaliami. Całość polewamy polewą czekoladową Odstawiamy najlepiej do następnego dnia.

składniki na polewę czekoladową:
100 g czekolady deserowej
50 g masła

wykonanie:
Czekoladę łamiemy na kawałeczki i wkładamy do miseczki z masłem. Miseczkę umieszczamy na garnuszku z gotującą się wodą i czekamy, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do połączenia się z masłem. Gotową polewą polewamy cisto. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)

ciasto_z_ptasim_mleczkiem1

2 KOMENTARZE

Skomentuj wedelka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here