ciasto tygrysek

11320

składniki na ciasto kruche:
410 g mąki orkiszowej
95 g cukru pudru
200 g masła
4 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1/3 łyżeczki amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
1 mały słoiczek powideł śliwkowych
1/2 puszku gotowego maku

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy je na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (ok. 21×32 cm) i podpiekamy. W między czasie z pozostałej części ciasta wykrawamy ok. 20 szt. krążków, nadziewamy je masą makową i zlepiamy pierożki. Podpieczone ciasto kruche smarujemy powidłem śliwkowym układamy na nim pierożki i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na roladę:
150 g mąki orkiszowej
150 g cukru
4 jajka (osobno białka i żółtka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 szczypta soli
dodatkowo:
ok. 5 łyżek twardej marmolady ja użyłam dżemu porzeczkowego

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się z masą. Na koniec dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto wylewamy na blaszkę (ok. 35x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 15-20 min., w 180 st. C. Po upieczeniu delikatnie usuwamy papier, wykładamy biszkopt na ściereczkę i razem ze ściereczką zwijamy w rulon. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie rozwijamy je, smarujemy np. marmoladą i ponownie zwijamy w rulon (bez ściereczki). Gotową roladę owijamy np. folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Następnie kroimy na ok. 15 kawałków.

składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe
cukier do smaku
200 g masła, w temperaturze pokojowej

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budynie a następnie dodajemy do gotującego się mleka, zmniejszamy ogień, mieszamy cały czas, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy do niego stopniowo ziny budyń i miksujemy na gładką masę.

dodatkowo:
3 galaretki brzoskwiniowe
2-3 połówki brzoskwiń z puszki

wykonanie:
Owoce kroimy w kostkę. Galaretko rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na Upieczone ciasto z pierożkami wykładamy równomiernie masę budyniową. Na masie układamy plastry rolady, pomiędzy nimi układamy pokrojone owoce. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Gotowe ciasto odstawiamy najlepiej na noc w chłodne miejsce. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)

ciasto_tygrysek

tygrysek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here