składniki na spód:
120 g ciasteczek np. herbatniki
50 masła
wykonanie:
Masło roztapiamy, wlewamy do pokruszonych ciasteczek i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami. Na dano każdej wsypujemy po trochę masy ciasteczkowej.składniki na masę serową:
800 g sera białego
120 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
dodatkowo:
frużelina truskawkowa, świeże truskawki, owoce jagody kamczackiej, listki mięty
wykonanie:
Ser mielimy 2-3 razy. Do zmielonego sera dodajemy cukier, cukier z wanilią oraz jajka i miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę serową nakładamy pełno do foremek ze spodem herbatnikowym. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu studzimy i wkładamy do lodówki na parę godzin. Przed podaniem nakładamy frużelinę i dekorujemy owocami i miętą.