ciasto ucierane z borówkami i kruszonką

2243

składniki na ciasto:
230 g mąki orkiszowej
150 g cukru, drobnego
125 g masła, w temperaturze pokojowej
125 ml mleka
3 jajka
otarta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szczypta soli
dodatkowo:
200-300 g borówek

wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo jajka, po każdym dokładnie miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodajemy wraz solą oraz mlekiem do masy maślanej. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy przez ok. 20-30 min., następnie wysuwamy z piekarnika wykładamy równomiernie borówki oraz kruszonkę i pieczemy całość do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na kruszonkę:
25 g masła
35 g mąki krupczatki
30 g cukru
20 g płatków migdałowych

wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy np. o miski i zagniatamy na sypko.

ciasto_cytrynowez_borówkami6

ciasto_cytrynowez_borówkami7

ciasto_cytrynowez_borówkami1

ciasto_cytrynowez_borówkami4

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here