makaron tagliatelle z pieczonymi warzywami

2619

składniki:
ok. 400 g makaronu tagliatelle (najlepiej domowego np. z tego przepisu tutaj)
ok. 12 szt. pomidorków koktajlowych
2 młode cukinie
listki bazylii
sól, pieprz
składniki na sos:
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą. Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cieniutkie plastry przy pomocy np. obieraczki do warzyw. Pomidorki myjemy i osuszamy np. przy pomocy ręcznika papierowego. Plasterki cukinii i całe pomidorki maczamy w sosie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószamy solą oraz pieprzem i pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 min. Odcedzony makaron mieszamy z upieczonymi warzywami i dodajemy listki bazylii.

wstazki_z_warzywami1

wstazki_z_warzywami

wstazki_z_warzywami3

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here