fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

1944

składniki:
500 g fasolki szparagowej
125 ml przecieru pomidorowego
1 cebula
natka pietruszki
sól, pieprz

wykonanie:
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zimnej wody. Dodajemy sól i zagotowujemy. Gdy woda zawrze gotujemy przez ok. 5 – 20 min. w zależności od fasolki im jest młodsza tym krócej. Po ugotowaniu odcedzamy.

składniki na sos pomidorowy:
125 ml przecieru pomidorowego
100 ml bulionu
1/2 cebuli
natka pietruszki
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, chwilkę dusimy. Podlewamy bulionem i redukujemy sos. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy fasolkę, wszystko razem mieszamy. Opcjonalnie dodatkowo doprawiamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

fasolka_sz_w_pomidorach3

fasolka_sz_w_pomidorach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here