składniki:
2 kopiate łyżeczki suszonych kwiatów rumianku
500 ml wody
miód do smaku
wykonanie:
Do rondelka wsypujemy wysuszone kwiatki, zalewamy je gorącą wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 min. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy na ok 5 min. Przelewamy do kubeczków (przecedzając przez sitko). Dosładzamy do smaku.
Rumianek jest jednym z najpopularniejszych ziół.
*Działanie: w medycynie i kosmetyce używa się olejku. Najczęściej jest stosowany doustnie jako środek przeciwzapalny i przeciwskurczowy układu pokarmowego, ma też działanie przeciwalergiczne. Użyty zewnętrznie przeciwdziała stanom zapalnym skóry. Stosowany wewnętrznie w nieżycie jelit i żołądka, zewnętrznie na owrzodzenia skóry, hemoroidy, rumień, oparzenia słoneczne i termiczne I i II stopnia.
*źródło: wikipedia.pl
rumianek w ogrodzie