sałatka z fasolki szparagowej i młodej marchewki

    1443

    fasolka_marchewka1składniki:
    300 g fasolki szparagowej
    5 młodych marchewek
    2 łyżki ziaren słonecznika, łuskanego, uprażone na suchej patelni
    2 łyżki masła
    sól

    wykonanie:
    Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i wrzucamy do zimnej wody. Dodajemy sól i zagotowujemy. Gdy woda zawrze gotujemy przez ok. 5 – 20 min. w zależności od fasolki im jest młodsza tym krócej. Następnie odcedzamy.Przekładamy na patelnię z masłem i chwilkę podsmażamy. Marchewkę dokładnie myjemy, opcjonalnie obieramy. Wkładamy do garnka z osoloną wodą, gotujemy al dente. Następnie wyciągamy z wody, przelewamy zimną wodą i kroimy w słupki. Przekładamy na patelnię z masłem i tak jak fasolkę chwilkę podsmażamy.

    składniki na sos:
    masło pozostałe z podsmażonej marchewki i fasolki
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki wody
    sól, pieprz, chili sproszkowane

    wykonanie:
    Na patelnie z masłem wlewamy miód i sok z cytryny oraz wodę. Dodajemy do smaku sól, pieprz oraz chilli. Wszystko zagotowujemy. Gotowym sosem polewamy warzywa. Całość posypujemy pestkami słonecznika. Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek do mięs.

    fasolka_marchewka

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here