składniki na ok. 12 szt.:
200 g mąki orkiszowej
250 ml jogurtu naturalnego
250 g cukinii
3 łyżki sera żółtego, startego
2 jajka
80 ml oleju
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 szczypta soli
wykonanie:
Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na ok. 5 min. a następnie odciskamy z nadmiaru soku, który puściła. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, gałką muszkatołową, serem żółtym oraz natką pietruszki. W osobnym naczyniu mieszamy kefir z olejem oraz jajkami i wlewamy do suchych składników. Dodajemy cukinię i mieszamy do połączenia się z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny. Pieczemy w 180 st. C przez ok 25-30 min., do tzw. suchego patyczka.