składniki na ciasto naleśnikowe (na ok. 10 szt.):
135 g mąki orkiszowej
3 jajka
120 ml mleka
2 łyżki oleju
1 szczypta soli
wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowe cisto odstawiamy na. 30 min. Po tym czasie smażymy naleśniki na rozgrzanej, suchej patelni.
składniki na farsz:
4 ugotowane ziemniaki, wystudzone
250 g białego sera
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz
dodatkowo:
szczypior, boczek pokrojony w kostkę i podsmażony, kefir
wykonanie:
Ziemniaki rozgniatamy. Dodajemy ser i dokładnie mieszamy.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy. Dodajemy do ziemniaków z serem, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Usmażone naleśniki smarujemy farszem, składamy w tzw. chusteczkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Podajemy ze szczypiorem lub podsmażonym boczkiem i kefirem.
Uwielbiam takie polane sosem czosnkowym 🙂
o właśnie z sosem czosnkowym wyborne 🙂
Pyszne nalesniki.