letnie ciasto z malinami i galaretką

4757
[Głosów:62    Średnia:4.1/5]

składniki na 1 porcję ciasta (potrzebujemy 2 porcje):
100 g mąki (w moim przypadku orkiszowa)
100 g cukru pudru
100 g masła, w temperaturze pokojowej
4 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy żółta. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się z masą. Gotowe ciasto przekładamy do foremki (21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20-25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem budyniowy:
2 budynie waniliowe bez cukru
500 ml mleka
250 g masła, w temperaturze pokojowej
4 łyżki cukru

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy do niego stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką masę.

składniki na wkładkę malinową:
3 galaretki malinowe lub dowolnego smaku aby czerwone
400 – 500 g malin, świeżych
750 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć dodajemy maliny i mieszamy.

składniki na szybką polewę czekoladową:
100 g czekolady deserowej
50 g masła

wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy na jednolitą masę.

wykonanie ciasta:
Na dnie blaszki układamy 1 porcję upieczonego ciasta na którą wykładamy 1/2 część kremu, następnie wykładamy całą galaretkę z malinami. Wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała. Następnie równomiernie rozsmarowujemy pozostałą część masy, na której kładziemy drugą porcję ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Przechowujemy w lodówce. Ok. 15 min. przed podaniem wyciągamy z lodówki aby masa była miękka i kremowa.

ciasto_z_malinami_gal

ciasto_z_malinami_gal4

(Visited 20 491 times)

4 KOMENTARZE

  1. Witam:) ciasto bardzo apetycznie wygląda.Czy można upiec jeden blat i przekroić później i czy wydłużyć w takim przypadku czas pieczenia?Czy ubite białka można dodać do ciasta czy moze zrobić z nich piankę z galaretką?

    • Witam, to jest ciasto ucierane więc raczej radzę piec dwa osobne placki. Białka nie są potrzebne w tym cieście 🙂 Można je wykorzystać do takiej pianki 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here