świąteczne ciasto krówka

219
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki na ciasto:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
110 g cukru
4 łyżki miodu, płynnego
2 jajka
100 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
opcjonalnie:
1 łyżka śmietany

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z sodą na stolnicę, dodajemy cukier, robimy wgłębienie, wpijamy jajka i siekamy nożem. Dodajemy masło, śmietanę oraz miód. Siekamy wszystko nożem a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy równomiernie. Pierwsze ciasto przekładamy do foremki  (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki, odstawiamy do wystudzenia i pieczemy drugie ciasto.

składniki na masę budyniową:
750 ml mleka
30 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki orkiszowej lub pszennej
160 g cukru
ziarenka z 1/2 laski wanilii
300 g masła

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz ziarenkami wanilii. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Całość mieszamy i podgrzewamy, aż powstanie budyń. Następnie zestawiamy z ognia dodajemy masło i dokładnie mieszamy, do połączenia się z budyniem.

dodatkowo:
150 g orzechów włoskich, posiekanych
ok. 100 -150 g kajmaku (ugotowane skondensowane mleko w puszce)

wykonanie ciasta:
W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy jedno ciasto, wykładamy równomiernie ciepły krem i przykrywamy go drugim ciastem. Wierzch ciasta smarujemy równomiernie kajmakiem i posypujemy orzechami. Całość odstawiamy na min. 24 godz. aby ciasto zmiękło.

krowka_ciasto1

(Visited 2 762 times)

2 KOMENTARZE

    • Wszystko jest dobrze 🙂 Ciasto musi troszkę poleżeć, gdyż zaraz po przełożeniu jest troszkę twarde więc potrzebuje tych godzin aby się „skleiło” z masą i zmiękło 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here