składniki:
100 g mąki pszennej
125 g maki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
125 g masła, schłodzonego
ok. 200 g orzechów laskowych
ok. 100 g czekolady mlecznej
wykonanie:
Orzechy prażymy na suchej patelni a następnie odstawiamy do wystudzenia. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder oraz masło, siekamy wszystko nożem a następnie zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy po kawałeczku ciasta, oblepiamy nim (w miarę cienko) każdego orzecha i formujemy kuleczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą (możemy każde ciasteczko oblać czekoladą lub dowolnie pomazać 😉 ) (inspiracja z przepisu Tomka z programu Bake Off – Ale ciacho!)