domowe miękkie pierniczki

216
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru
1 jajko
55 g miodu
25 g świeżych drożdży
50 g masła, miękkiego
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody

wykonanie:
Miód podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z sodą, cukrem oraz przyprawą do piernika. Do wymieszanych suchych składników dodajemy mieszankę z miodem oraz jajko. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na dowolną grubość. Wycinamy foremkami dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 st. C przez ok. 10 min. Po upieczeniu pozostawiamy na blaszce, aż lekko stwardnieją.

pierniczki02

(Visited 876 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here