kruche ciasteczka stempelki z nutką kardamonu

10670

składniki:
250 g maki orkiszowej lub pszennej
110 – 120 g cukru pudru
1 jajko
125 g masła, schłodzonego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 szczypta soli

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, cynamon, kardamon, sól, jajko oraz masło i wszystko siekamy nożem. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy (może troszkę podsypać mąką). Odciskamy stempelki i wycinamy ciasteczka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 190 st. C, na lekko złoty kolor. Po upieczeniu studzimy na kratce.

ciasteczka_stempelki

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here