składniki na spód:
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
50 g cukru pudru
110 g masła
1 jajko
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyża kakao
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
wykonanie:
Mąkę przesiewamy wraz proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier puer, sól, kakao, przyprawę do piernika oraz masło i siekamy wszystko nożem. Dodajemy jajko i ponownie siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok 30 min. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno, wyłożonej papierem do pieczenia .tortownicy (24 cm średnicy lub małej blaszki). Sernik wychodzi wysoki. Pieczemy w 180 st. C przez ok 15 min.
składniki na masę serową:
1000 g białego sera
100 g masła, miękkiego
150 g cukru pudru
1 budyń waniliowy
5 jajek (osobno białka i żółtka)
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
wykonanie:
Ser mielimy trzykrotnie. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz z cukrem z wanilią. Dodajemy stopniowo żółtak, cały czas ucierając. Dodajemy stopniowo zmielony ser, miksujemy. Dodajemy budyń i miksujemy do połączenia się z masą. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka i stopniowo dodajemy je do masy serowej, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Gotową masę przekładamy na upieczony spód. Całość pieczemy w 160 st. C przez ok. 60 – 90 min. Po tym czasie pozostawiamy sernik w piekarniku, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia.
składniki na wierzch:
ok 5 łyżek masy kajmakowej
200 g suszonych śliwek
polewa czekoladowa (100 g czekolady deserowej rozpuszczonej z 50 g masła)
wykonanie:
Śliwki kroimy na cztery części. Na upieczony i wystudzonym serniku rozsmarowujemy równomiernie masę kajmakową, układamy pokrojone śliwki i polewamy polewą czekoladową. Sernik odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 60 min.
Poproszę o bardzo duży kawałek!! Pysznie wygląda ☺