świąteczne pierniczki

    759
    [Głosów:0    Średnia:0/5]

    składniki:
    270 – 290 g mąki orkiszowej lub pszennej
    60 g masła
    50 g cukru pudru
    150 g miodu sztucznego Jamar
    1 jajko
    30 g przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    wykonanie:
    Masło oraz miód przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż masło się roztopi i połączy z miodem. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą do piernika oraz jajkiem. Dodajemy przestudzony miód z masłem i wyrabiamy ciasto. Ciasto wychodzi luźne po schodzeniu troszkę stężeje. Schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Wykładamy na stolnice, podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na ok. 2 mm i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10 min. w 170 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce a następnie dekorujemy. Z tego ciasta możemy również zrobić pierniczki na choinkę, wystarczy przed pieczeniem przy pomocy słomki do napoi w każdym pierniczku zrobić dziurkę. A po upieczeniu i schłodzeniu zawiązać wstążeczkę lub sznureczek.

    pierniczki_jamar

    pierniczki_jamar3

    pierniczki_jamar2

    * wpis zawiera lokowanie produktu

    (Visited 1 568 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here