*składniki na ok. 730 g gotowej masy:
250 g suchego maku
80 g cukru brązowego
1 łyżka miodu
35 g orzechów włoskich
20 g migdałów
50 g rodzynek
55 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
ok. 15 g masła
1 łyżeczka aromatu migdałowego
wykonanie:
Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnie odcedzamy na sitku z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie przy pomocy maszynki do mielenia mięsa (z drobnym sitkiem) lub przy pomocy Thermomixa. Do mielonego maku dodajemy posiekane orzechy i migdały, cukier, miód, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, aromat oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Do takiej masy jeśli zachodzi potrzeba w przepisie dodajemy ubite na sztywno ok. 3 białka lub całe jajka.
*proporcje składników możemy dowolnie modyfikować wg własnego podniebienia