warstwowa sałatka ze śledziem

    1712
    [Głosów:7    Średnia:3.6/5]

    składniki:
    9 płatów śledziowych w oleju (jasnych)
    3 burki, ugotowane lub upieczone
    3 ziemniaki, ugotowane
    3 marchewki, ugotowane
    3 jajka, ugotowane
    1 cebula
    6 łyżek majonezu
    sól, pieprz

    wykonanie:
    Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju, kroimy je na mniejsze kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie łączymy ich). Jajka obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dno salaterki wykładamy (tworząc warstwy) 1/2 cz. śledzi oraz 1/2 cz. cebuli i oprószmy pieprzem. Następnie wykładamy połowę ziemniaków (oprószamy solą oraz pieprzem), połowę marchewki (oprószamy solą oraz pieprzem) i połowę buraków (oprószamy solą oraz pieprzem). Na buraczki rozsmarowujemy 1/2 cz. majonezu i powtarzamy warstwy: śledzie, cebula, ziemniaki, marchewka, buraki, majonez. Na wierzch wykładamy jajka. Całość schładzamy w lodówce.

    szuba1

    (Visited 6 131 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here