warstwowa sałatka ze śledziem

136
[Głosów:1    Średnia:5/5]

składniki:
9 płatów śledziowych w oleju (jasnych)
3 burki, ugotowane lub upieczone
3 ziemniaki, ugotowane
3 marchewki, ugotowane
3 jajka, ugotowane
1 cebula
6 łyżek majonezu
sól, pieprz

wykonanie:
Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju, kroimy je na mniejsze kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie łączymy ich). Jajka obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dno salaterki wykładamy (tworząc warstwy) 1/2 cz. śledzi oraz 1/2 cz. cebuli i oprószmy pieprzem. Następnie wykładamy połowę ziemniaków (oprószamy solą oraz pieprzem), połowę marchewki (oprószamy solą oraz pieprzem) i połowę buraków (oprószamy solą oraz pieprzem). Na buraczki rozsmarowujemy 1/2 cz. majonezu i powtarzamy warstwy: śledzie, cebula, ziemniaki, marchewka, buraki, majonez. Na wierzch wykładamy jajka. Całość schładzamy w lodówce.

szuba1

(Visited 4 871 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here