składniki na cisto kruche:
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
30 g cukru
1 jajko
1 żółtko
125 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy jajko i żółtko a następnie masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok. 21×33 cm, miara dna formy) wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. ok. 20 min.
składniki na masę serową:
1000 g sera mielonego
160 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
200 g masła
3 budynie waniliowe
250 ml mleka
dodatkowo:
świeże truskawki, pokrojone na połówki
2 galaretki truskawkowe
750 ml gorącej wody
wykonanie:
Masło rozpuszczamy z cukrem na małym ogniu. Dodajemy zmielony ser, mieszamy. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mleko z budyniami oraz jajkami i wlewamy do masy serowej. Całość mieszany i gotujemy na małym ogniu, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Gorącą masę serową równomiernie wykładamy na upieczone ciasto kruche. Na serze układamy truskawki i odstawiamy do wystudzenia.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia a następnie wykładamy na wierz ciasta. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej oraz galaretki.
Przepyszny serniczek, zrobiłam go na imieniny teściowej, wszyscy się zachwycali 🙂