sernik gotowany z truskawkami i galaretką

    7054

    składniki na cisto kruche:
    250 g mąki orkiszowej lub pszennej
    30 g cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    125 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    wykonanie:
    Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy jajko i żółtko a następnie masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki  (ok. 21×33 cm, miara dna formy) wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy na złoty kolor  w 180 st. C. ok. 20 min.

    składniki na masę serową:
    1000 g sera mielonego
    160 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 jajka
    200 g masła
    3 budynie waniliowe
    250 ml mleka
    dodatkowo:
    świeże truskawki, pokrojone na połówki
    2 galaretki truskawkowe
    750 ml gorącej wody

    wykonanie:
    Masło rozpuszczamy z cukrem na małym ogniu. Dodajemy zmielony ser, mieszamy. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mleko z budyniami oraz jajkami i wlewamy do masy serowej. Całość mieszany i gotujemy na małym ogniu, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Gorącą masę serową równomiernie wykładamy na upieczone ciasto kruche. Na serze układamy truskawki i odstawiamy do wystudzenia.
    Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia a następnie wykładamy na wierz ciasta. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej oraz galaretki.

    1 KOMENTARZ

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here