ciasto makowe

11551

składniki na ciasto makowe:
200 g maku
500 g jabłek
200 g cukru
100 g masła
5 jajek
90 g kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Mak namaczamy a następnie mielimy 2-3 krotnie. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masło roztapiamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy zmielony mak, roztopione masło, kaszę manną, proszek do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy starte jabłka i mieszamy do połączenia się z ciastem. Przekładamy do foremki (ok.21×25 cm, miara dna foremki) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 40-50 min., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 równe blaty.

składniki na ciasto kruche:
50 g masła
130 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 żółtka
60 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę sikamy nożem a następnie zagniatamy ciasto lub przy pomocy robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta. Gotowe ciasto ciasto rozwałkowujemy na wymiar foremki (takiej samej jak piekliśmy ciasto makowe). Pieczemy w 180 st. C przez na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę kawową
1 jajko
1 żółtko
100 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 – 125 g masła, w temperaturze pokojowej
dodatkowo:
ok. 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki

wykonanie:
Jajko oraz żółtko miksujemy z cukrem na parze, na puszystą jasną masę. Następnie zestawiamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puszystą masę, dodajemy wystudzoną masę jajeczną i miksujemy do połączenia się składników.

wykonanie ciasta:
Ciasto kruche smarujemy dżemem porzeczkowym. Kładziemy jeden blat ciasta makowego, na którym wykładamy równomiernie masę kawową i przykrywamy drugim blatem ciasta makowego. Wierz polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy.

składniki na polewę czekoladową:
60 g masła lub margaryny
1 i 1/2 łyżki kakao, kopiate
2 i 1/2 łyżek cukru
1/2 łyżki żelatyny
1 łyżka wody, gorącej
2 i 1/2 łyżek kwaśnej śmietany

wykonanie:
Masło, kakao oraz cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do połączenia się składników. Żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do rozpuszczonych wcześniej składników, mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy do połączenia się, nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy śmietanę,  mieszamy. Gotową polewą polewamy ciasto.

 

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here