makowa panienka

10467

składniki na ciasto:
8 białek
150 g cukru
4 żółtka
150 g maku, suchego
100 g zmielonych migdałów
100 g wiórek kokosowych
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Gdy powstanie gęsta piana bezowe dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy wymieszane z makiem wiórka kokosowe oraz zmielone migdały i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 20 min. w 170 st. C. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

składniki na krem:
200 ml mleka
4 żółtka
40 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
1 łyża cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z 1 cytryny
150 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej)

wykonanie:
W garnku gotujemy mleko z cukrem z wanilią. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy na gładki krem. Następnie dodajemy ok. 200 ml gorącego mleka z wanią, miksujemy do połączenia i całość wlewamy do gorącego mleka. Podgrzewamy, mieszając cały czas do uzyskania gęstego budynku. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (od czasu do czasu mieszając). W osobnym naczyniu miksujemy masło z sokiem oraz skórką z cytryny. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem.

dodatkowo:
poncz (50 ml soku z cytryny wymieszany z 50 ml wody)
ok. 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki lub żurawiny
1/2 szkl wiórek kokosowych (delikatnie uprażonych na suchej patelni, i wystudzonych)

wykonanie ciasta:
Jeden z blatów nasączamy 1/2 ponczu. Smarujemy równomiernie konfiturą. Wykładamy ok. 2/3 kremu. Układamy drugi blat, ponczujemy. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.

inspiracja z przepisu moje wypieki .com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here