piernik a la staropolski

1863
[Głosów: 4   Average: 5/5]

składniki:
500 g mąki
110 g cukru
250 g miodu naturalnego
125 g masła
2 jajka
125 ml maślanki
40 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka ciemnego kakao
1 i 1/2 łyżeczki kawy Inki
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 szczypta soli
dodatkowo:
gęste powidła śliwkowe do przełożenia
polewa czekoladowa
orzechy do dekoracji

wykonanie:
W garnku z grubym dnem umieszczamy masło, miód oraz cukier. Mieszamy i podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania), aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, kakao, kawę Inkę oraz jajka i mieszamy do połączenia się składników. Sodę dodajemy do maślanki, mieszamy i wlewamy do ciasta. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w garnku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 24 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3-4 części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok.1/2 cm, (jeśli ciasto jest za luźne to po prostu równomiernie wylepiamy nim dno foremki), przekładamy do jednakowych blaszek i pieczemy w 170 st. C przez ok. 15 -20 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszek i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone blaty przekładamy podgrzanym powidłem. Piernik obciążamy równomiernie i pozostawiamy 1-2 dni w chłodnym miejscu. Piernik polewamy czekoladą. Przed polaniem czekoladą możemy pokroić piernik na 2 część wzdłuż blaszki, tak aby uzyskać dwa osobne ciasta.

piernik_staropolski1

Zapisz

(Visited 1 030 times)

8 KOMENTARZE

  1. Prosiłabym o informację, jaki rozmiar blachy jest odpowiedni, aby móc przekroić piernik na dwa mniejsze pierniki jednocześnie nie tracąc na grubości blatów piernika?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here