
składniki:
500 g mąki
110 g cukru
250 g miodu naturalnego
125 g masła
2 jajka
125 ml maślanki
40 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka ciemnego kakao
1 i 1/2 łyżeczki kawy Inki
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 szczypta soli
dodatkowo:
gęste powidła śliwkowe do przełożenia
polewa czekoladowa
orzechy do dekoracji
wykonanie:
W garnku z grubym dnem umieszczamy masło, miód oraz cukier. Mieszamy i podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania), aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, kakao, kawę Inkę oraz jajka i mieszamy do połączenia się składników. Sodę dodajemy do maślanki, mieszamy i wlewamy do ciasta. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w garnku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 24 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3-4 części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok.1/2 cm, (jeśli ciasto jest za luźne to po prostu równomiernie wylepiamy nim dno foremki), przekładamy do jednakowych blaszek i pieczemy w 170 st. C przez ok. 15 -20 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszek i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone blaty przekładamy podgrzanym powidłem. Piernik obciążamy równomiernie i pozostawiamy 1-2 dni w chłodnym miejscu. Piernik polewamy czekoladą. Przed polaniem czekoladą możemy pokroić piernik na 2 część wzdłuż blaszki, tak aby uzyskać dwa osobne ciasta.
wygląda wspaniale! 🙂
Dziękuję 🙂
Dziękuję za miły komentarza 🙂 mam nadzieję, że się udadzą i będą smakowały 🙂 pozdrawiam serdecznie
Kiedy najlepiej upiec piernik?
Moim zdaniem najlepiej upiec 5-7 dni przed świętami aby piernik zmiękł.
Prosiłabym o informację, jaki rozmiar blachy jest odpowiedni, aby móc przekroić piernik na dwa mniejsze pierniki jednocześnie nie tracąc na grubości blatów piernika?
O ile dobrze pamiętam to blaty piekłam w foremce ok. 22×25 cm.