ciasto Cygan s. Anastazji

1789
[Głosów:11    Średnia:3.5/5]

składniki na ciasto makowe:
300 g maku suchego
150 g masła, miękkiego
100 g miodu płynnego
250 g cukru pudru
6 żółtek
50 g kakao
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody

wykonanie:
Mak zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na noc do napęcznienie. Następnie odlewamy nadmiar wody i mielimy. Masło z cukrem oraz z żółtkami ucieramy na puszystą masę.Dodajemy zmielony mak oraz miód i ucieramy wszystko przez ok. 15 min. Dodajemy wymieszane z sobą sodę, kakao, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej, samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 60 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwa równe blaty. (Możemy również składniki podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowe blaty.)

składniki na masę:
500 ml mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
250 g masła, miękkiego

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz z cukrem z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem.

dodatkowo:
1 duża paczka biszkoptów, podłużnych
2 galaretki wiśniowe
750 ml gorącej wody
polewa czekoladowa, przepis tutaj

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do małej foremki wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w paski.

wykonanie ciasta:
Na jeden blat makowy rozsmarowujemy 1/2 część masy. Układamy paski galaretki a pomiędzy nimi układamy biszkopty. Wykładamy pozostałą część masy. Układamy drugi blat ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową.

(Visited 2 989 times)

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here