
*składniki:
1000 ml czerwonego wina
100 g cukru
10-15 goździków
1 laska cynamonu lub w proszku ok. 1/2 łyżeczki
ok. 5 cm świeżego imbiru
sok z 1/2 cytryny
100 ml wody
opcjonalnie: plasterki pomarańczy do podania
wykonanie:
W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami, laską cynamonu oraz obranym i pokrojonym na mniejsze kawałki imbirem. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Następnie wlewamy wino. Doprowadzany do zagotowania, ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia. Rozlewamy do żaroodpornych szklaneczek i podajemy. Do każdej szklaneczki możemy wrzucić po kawałku plasterka pomarańczy.
*proporcje składników możemy dowolnie zmieniać, wg własnego podniebienia
W sam raz na zimne wieczory 🙂
dokładnie 🙂 Tym bardziej jak za oknem biało 🙂