kawa po irlandzku

4270

składniki:
200 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy
30 ml whiskey, najlepiej irlandzkiej
1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub do smaku)
bita śmietana
kakao w proszku lub starta czekolada do posypania

wykonanie:
Do szklanki lub kubka wsypujemy cukier, wlewamy whiskey, mieszamy. Następnie wlewamy świeżo zaparzoną kawę, bez fusów i delikatnie mieszamy. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy kakao lub startą czekoladą. Polecam zaparzoną kawę przelać przez filtr do kawy. Ja przelałam tylko przez siteczko co za tym idzie troszkę fusów pozostało.

2 KOMENTARZE

    • polecam zrobić w domu 🙂 i dobrać proporcje wg własnego podniebienia 😉 Przygotowując w domu mamy kontrolę nad mocą 🙂 słodyczą i ilością śmietanki 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here