składniki:
200 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy
30 ml whiskey, najlepiej irlandzkiej
1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub do smaku)
bita śmietana
kakao w proszku lub starta czekolada do posypania
wykonanie:
Do szklanki lub kubka wsypujemy cukier, wlewamy whiskey, mieszamy. Następnie wlewamy świeżo zaparzoną kawę, bez fusów i delikatnie mieszamy. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy kakao lub startą czekoladą. Polecam zaparzoną kawę przelać przez filtr do kawy. Ja przelałam tylko przez siteczko co za tym idzie troszkę fusów pozostało.
uwielbiam wszystko, co irlandzkie! chociaż ostatnia kawa po irlandzku, którą zamówiłam, była tak mocna, że ledwo udało mi się ją wypić 😉
polecam zrobić w domu 🙂 i dobrać proporcje wg własnego podniebienia 😉 Przygotowując w domu mamy kontrolę nad mocą 🙂 słodyczą i ilością śmietanki 🙂