kremówka z bitą śmietaną – bez pieczenia

18549

składniki:
ok. 54 szt. krakersów (ilość zależy od ich wielkości)
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
1 łyżka mąki pszennej (płaska)
3 żółtka
80 g cukru kryształu
10 g cukru z wanilią
80 g masła
dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ciasta

wykonanie:
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę krakersów.
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem kryształem oraz z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, budyń oraz obydwie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło i mieszamy, aż połączy się z budyniem.

Na krakersy wykładamy równomiernie całą gorącą masę budyniową. Na masie układamy warstwę krakersów. Lekko dociskamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki.

składniki na warstwę śmietankową:
400 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)

wykonanie:
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Na warstwę krakersów wykładamy równomiernie ubitą kremówkę. Przykrywamy ją warstwą krakersów. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Kroimy porcje wielkości krakersa.


3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here