ciasto jabłkowo malinowe

4051

składniki:
350 g maki
250 g margaryny
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
200 g cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
sok z ok. 1/2 cytryny
1000 g jabłek
ok. 350 g malin

wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy żółtka i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem oraz proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i mieszamy. Dodajemy jabłka i mieszamy. Ciasto wykładamy równomiernie do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok. 21×33 cm) na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Wierzch możemy polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

1 KOMENTARZ

Skomentuj tosia Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here