składniki na 1 biszkopt jasny:
(pieczemy dwa)
40 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
65 g cukru
1 szczypta soli
wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy w dwóch partiach wymieszane oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.21 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na 1 biszkopt ciemny:
(pieczemy dwa)
30 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
10 g kakao
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
65 g cukru
ok. 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy w dwóch partiach wymieszane oraz przesiane mąki z kakaem, proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.21 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na krem:
300 ml śmietany kremówki
400 g serka mascarpone
100-150 g czekolady deserowej
opcjonalnie cukier puder do smaku
dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
wykonanie:
Ok. 200 ml śmietanki ubijamy i dodajemy do rozmiksowanego serka mascarpone. W osobnym naczyniu rozpuszczamy na parze wodnej czekoladę. Do czekolady wlewamy pozostałą kremówkę, mieszamy do połączenia się z czekoladą. Do serka ze śmietaną wlewamy przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy w miarę sztywny krem.
W każdy spodzie wycinamy po dwa kółka, po wycięciu otrzymamy po 3, w moim przypadku wyszły o średnicy 7 cm, 14 cm, 21 cm.
Na paterze układamy krążki naprzemiennie (duży ciemny, średni jasny, mały ciemny), smarujemy warstwą dżemu a następnie kremu. Następnie układamy krążki (duży jasny, średni ciemny, mały jasny) ponownie smarujemy warstwą kremu i powtarzamy układanie od początku zaczynając od dużego ciemnego krążka. Pozostałą masa dekorujemy brzegi i wierzch tortu wg. uznania, ja użyłam żywych kwiatów, wafelków w czekoladzie, kawałeczków czekolady oraz tartej czekolady.