ciasto jabłkowo malinowe

143
[Głosów:4    Średnia:5/5]

składniki:
350 g maki
250 g margaryny
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
200 g cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
sok z ok. 1/2 cytryny
1000 g jabłek
ok. 350 g malin

wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy żółtka i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem oraz proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i mieszamy. Dodajemy jabłka i mieszamy. Ciasto wykładamy równomiernie do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok. 21×33 cm) na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Wierzch możemy polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

(Visited 163 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here