sernik ze śliwkami

3426

składniki na ciasto kruche:
300 g mąki
100 g masła lub margaryny, schłodzone
100 g cukru pudru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka, wszystko mieszamy siekając nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok.21x33cm lub trochę większej). Ja ciasto podpiekam w 190 st. C na lekko rumiano.

składniki na masę serową:
ok. 600 g śliwek
1500 g sera, zmielonego
6 jajek
350 g cukru
1 budyń waniliowy
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
125 ml śmietany
opcjonalnie:
1 łyżka ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy jajka i chwilkę miksujemy. Dodajemy ser, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy śmietanę, budyń mąkę oraz opcjonalnie ekstrakt. Miksujemy.

Na podpieczony spód wykładamy parę łyżek masy serowej. Układamy równomiernie pokrojone w kostkę śliwki i wykładamy pozostałą masę serową. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-35 min. Następnie wykładamy równomiernie piankę z białek i pieczemy w 160 st. C aż pianka będzie złota. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do przestudzenia.

składniki na piankę:
4 białka
80 g cukru pudru

wykonanie:
Białka ubijmy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier puder i ubijamy na lśniącą masę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here