ciasto Pawełek

12405

składniki na biszkopt kakaowy:
120 g mąki
220 g cukru
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
30 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Biała ubijamy na sztywno z solą. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto równomiernie przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. (Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, lepiej się przekrawa)

składniki na masę batonikową:
500 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
3 batoniki 'Pawełki” o smaku toffi + 2 łyżki mleka
200-250 g masła, miękkiego

wykonanie:
Ok. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz obydwie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Batoniki łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy je w rondelku, dodajemy 2 łyżki mleka i na małym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń a następnie rozpuszczone batoniki. Miksujemy na wolnych obrotach na gładką masę.

składniki na sos toffi:
180 g cukru
90 g masła
90 ml śmietany kremówki
1 szczypta soli

wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy i mieszamy do połączenia się składników przez ok. 3-4 min. Uwaga aby nie gotować za długo gdyż powstanie masa na cukierki krówki 🙂

dodatkowo:
nasączenie: ok. 80 ml mocnego naparu kawy, posłodzonego wymieszanego z ok. 80 ml wódki
parę łyżek powidła śliwkowego

wykonanie ciasta:
Pierwszy blat nasączam, smarujemy go paroma łyżkami powidła śliwkowego. Wykładamy równomiernie masę batonikową. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wierzch pokrywamy sosem toffi. Całość dekorujemy dowolnie np. czekoladowymi paseczkami. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia najlepiej na noc.


1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here