składniki na ciasto półkruche:
200 g mąki
80 g cukru pudru
80 g masła lub margaryny
1 żółtko
1-2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przekładamy równomiernie do foremki (ok. 21×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w ok.180 st. C.
składniki na warstwę makową:
ok. 470 g gotowej masy makowej
1 białko
1 jajko
2 łyżeczki cukru z wanilią
wykonanie:
Jajko, białko oraz cukier z wanilią miksujemy na puszystą masę. Dodajemy do masy makowej i mieszamy do połączenia. Gotową masę wykładamy równomiernie na podpieczony spód.
składniki masę serową:
800 g sera białego, zmielonego
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
100 g cukru
130 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
100 ml śmietany 18%
1 budyń waniliowy
ok. 300 g pierniczków w czekoladzie
opcjonalnie: parę kropel olejku pomarańczowego
wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser, śmietanę, budyń oraz opcjonalnie olejek i miksujemy tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. 1/3 masy serowej wykładamy na masę serową, na której układamy pierniczki w czekoladzie i wykładamy równomiernie pozostałą masę serową. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy, ja posypałam posiekanym orzechami włoskimi.
składniki na polewę czekoladową:
60 g masła lub margaryny
1 i 1/2 łyżki kakao
2 i 1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki żelatyny
1 i 1/2 łyżki wody, gorącej
2-3 łyżki śmietany
wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Do rondelka przekładamy masło, kakao oraz cukier. Wstawiamy na ogniem, mieszamy i podgrzewamy, aż składniki się połączą. Zestawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy. Dodajemy stopniowo śmietanę i dokładnie mieszamy. Gotową polewę równomiernie wylewamy na wierzch ciasta.