składniki na muffiny:
75 g mąki
70 -80 g cukru
80 g masła, w temperaturze pokojowej
1 jajko duże lub 2 małe
1 łyżka mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem, mlekiem oraz jajkami. Mąkę mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz solą i dodajemy do masy maślanej. Miksujemy chwilkę, tylko do połączenia się składników. Przekładamy równomiernie do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami (ok. 6 szt). Pieczemy w 160 st. C przez ok. 20 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce.
składniki na krem:
150 g serka mascarpone
100 ml śmietanki kremówki 30-36%
1 i 1/2 łyżki cukru pudru
czerwony barwnik spożywczy
wykonanie:
Mascarpone miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Dodajemy do mascarpone i miksujemy na sztywny krem. Do ok. 2/3 części kremu dodajemy barwnik spożywczy w takiej ilości jak intensywny kolor chcemy uzyskać i mieszamy. Pozostałą część zostawiamy białą. Przekładamy np. do woreczków cukierniczych i dekorujemy.