składniki:
250 g maki
250 ml maślanki
65 g masła
1 jajko
90 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szczypta soli
ziarenka z 1/2 laski wanilii
dodatkowo:
bita śmietana, starta czekolada lub kakao
wykonanie:
Masło roztapiamy, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mieszamy z maślanką oraz jajkiem. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Wymieszane składniki mokre łączymy z suchymi, dodajemy ziarenka wanilii i mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffiny (ok. 12 szt.). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 st. C, do tzw. suchego patyczka przez ok. 25 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Wystudzone dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy startą czekoladą lub kakao.