składniki:
ok. 280 g białek (ok. 8 szt.)
100 g mąki
180 g cukru
100 g masła
50 g kakao
wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy mąkę oraz kakao i miksujemy na wolnych obrotach (ciasto będzie sypkie). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do ciasta najpierw 1/2 część ubitych białek i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy pozostałą część i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki/ keksówki (ok. 30 cm długości), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) a boki natłuszczone i oprószone kaszą manną. Pieczemy w 170-180 st. C, do tzw. suchego patyczka, przez ok. 30-40 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Polewamy polewą czekoladową.
Bez proszku do pieczenia?
Tak, bez proszku do pieczenia. Nie potrzeba. Ciasto nie jest bardzo wysokie ale bardzo smaczne 🙂 no i można zużyć nadmiar białek, które zostają np. z pączków 🙂