muffinki korzenne z jabłkami

    714
    [Głosów:7    Średnia:5/5]

    składniki:
    225 g mąki
    100 g miodu
    90 g cukru
    75 g margaryny
    125 ml śmietany, zwykłej
    2 jajka, żółtka oddzielone od białek
    1/2 łyżeczki kakao
    1/2 opakowania przyprawy do piernika
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    250 g jabłek

    wykonanie:
    Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mąkę mieszamy z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Margarynę miksujemy z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka oraz miód. Następnie dodajemy naprzemiennie śmietanę oraz wymieszane składniki suche. Na końcu dodajemy jabłka oraz ubite na sztywno białka i całość delikatnie mieszamy.  Gotowe cisto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami (mi wyszło ok. 18 szt.) Pieczemy przez ok. 25 min. (do tzw. suchego patyczka) w 170-180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, dowolnie dekorujemy (w moim przypadku rozpuszczona czekolada oraz uprażone i posiekane orzechy).


    (Visited 289 times)

    1 KOMENTARZ

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here